Griekse Moussaka

Moussaka 2

Moussaka 3

Moussaka 4

 

 

Moussaka is een van mijn dochters favoriete babyhapje. Lekker smeuïg door de bechamelsaus en dus zacht van smaak. Je hebt veel recepten van Moussaka en heb er ook wel eens mee geëxperimenteerd, door verschillende kruiden toe te voegen, maar hierbij mijn voorkeursrecept.

Recept: Griekse Moussaka

Ingrediënten (2 personen en de kleine):

– een mooie aubergine

– 3 grote aardappelen

– 2 tenen knoflook

– 1 ui

– 300 gram gehakt (ik gebruik zelf vaak half om half)

– blikje gepelde tomaten

– eetlepel gedroogde oregano

– theelepel kaneel

– theelepel komijnpoeder

– theelepel paprikapoeder

– 40 gram Parmezaanse kaas

– olijfolie

– peper

– zout

Voor de bechamelsaus

– 50 gram boter

– 50 gram bloem

– 300 ml melk

– beetje nootmuskaat

– 20 gram Parmezaanse kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen, was deze en snijd in plakjes. Kook de aardappelen in een pan met water beetgaar. Was de aubergine en snijd deze in plakken van een halve centimeter dik. Dep het droog en grill ze in een hete grillpan in wat olijfolie. Strooi er peper en zout over (vanaf 1 jaar zout). Als de plakjes aubergine gegrild zijn, haal ik ze uit de pan en doe ze even in een bakje. Giet de aardappels af als ze beetgaar zijn. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Rul het gehakt in een pan samen met de ui en knoflook en laat het even bruin worden. Voeg dan wat peper, zout toe en de andere kruiden (paprikapoeder, komijn, kaneel, oregano). Voeg vervolgens het blikje gepelde tomaten toe en laat de gehaktsaus even lekker pruttelen. Vervolgens maak je de bechamelsaus, door de boter in het pannetje langzaam te laten smelten. Als het gesmolten is roer je er met de garde beetje bij beetje de bloem erdoor, zodat er een roux ontstaan. Laat de bloem garen. Daarna giet je de melk er op, door ook dit beetje bij beetje toe te voegen, al kloppend met de garde. Er ontstaat een  dikke witte saus. Breng dit op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Smelt er dan een beetje kaas doorheen. Vervolgens pak je een ovenschaal en maak je laagjes van eerst gehaktsaus, aardappels, aubergine, gehaktsaus, aardappels en aubergine. Als toplaag giet je de bechamelsaus erover en strooi je de rest van de kaas er overheen. Laat het ongeveer 30 minuten in de oven gaar en bruin worden.

 

 

Leave a Reply